Hej, kul att du hittade hit!

Matpiraten är ett kortspel som vänder sig till alla föräldrar som vill lära sina barn äta varierat och nyttigt.

Dieter, larmrapporter och högt tempo i vardagen är en stor del av våra barns liv. Och det är absolut inget fel i att upplysa om att vissa livsmedel inte är nyttiga för oss. Men att få vara kreativ, vara med, planera och laga mat är otroligt utvecklande och ger mycket kunskap. Därför vill vi vara en rolig och smart del i att skapa vardagsmiddagarna tillsammans.

Nästan alla barn gillar att vara med och laga mat men ibland kan det vara svårt att få fram budskapet om vad som är nyttigt, varför vi behöver äta det och att känna känslan av att det blir varierade maträtter.

Dessutom vill man ofta att barnen ska våga smaka och prova nytt. Så vi tänkte hjälpa till med att förenkla för dig, genom att kortleken bjuder in till nyfikenhet och kreativitet.

Vår kortlek är uppdelad i fyra olika näringsgrupper och ditt barn kommer att få lära sig om alla dessa och vad de gör i kroppen. Varje måltid som skapas kommer att innehålla näring från precis det man behöver och man kan känna sig lugn.

Matpiraten Infographic

 

Vår ambition är att ditt barn, förutom ”att leka fram middagar” även skall få kunskapen om hur en nyttig middag tas fram, tillagas och att lära känna att kroppen mår bra. I vår blogg kommer det även att finnas inspirationstips på recept. Att laga mat tillsammans är ett roligt sätt för hela familjen att umgås!

Vi som arbetar med Matpiraten Korlek har på olika sätt jobbat med kostrådgivning för vuxna och barn i över 10 år. Vi samarbetar med hälso och friskvårdare samt förskola och skolpersonal – för bästa kvalitet och inspiration.

Vi hoppas att du och ditt barn kommer att uppskatta kortleken och tycka om våra olika sätt som den kan spelas på. Saknar du något eller om du kanske är missnöjd med något så hör gärna av dig. Vi strävar ständigt efter att bli bättre och att du som kund skall känna dig nöjd.

 

 
Matpiraten logo

Fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor gör att vi mår bra här och nu, och är dessutom två av de mest effektiva sätt som finns att förebygga framtida sjukdom och ohälsa. Goda vanor grundläggs tidigt och det borde därför vara en självklarhet att alla barn och unga ges samma förutsättningar till en aktiv och
hälsosam livsstil. Så ser verkligheten inte ut. Bara tre av tio unga kommer upp i den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, 60 minuter per dag, och bara en av tio äter tillräckligt mycket grönsaker, frukt och bär.

Detta vill vi vara med och förändra! Därför ställer vi oss bakom Generation Peps vision ––att alla barn och unga ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation, startad på initiativ av Kronprinsessparet.

Vi bidrar genom att med Matpiraten på ett roligt och enkelt sätt lära barnen näringslära. Tillsammans skapar vi en folkrörelse för bättre hälsa!