Frågor & svar

Matpiraten är ett kortspel som vänder sig till alla föräldrar som vill lära sina barn äta varierat och nyttigt.

Matpiraten är en enkel och tydlig förklaring till vilka näringsdelar kroppen behöver. Det vill säga att vi behöver få näring genom kolhydrater, protein och fett. Till det behövs vitaminer i små mängder vilket kommer ifrån frukt o grönt till stor del.
Att förstå varför är oftast den avgörande delen som gjort skillnad för barnen. Det blir begripligt och att få vara delaktig i vad som serveras och än hellre att vara med och tillaga leder till större engagemang. Då är det även roligare att äta den maten ☺
Javisst! Eftersom Matpiraten är byggd på bilder går det utmärkt. Det handlar bara om intresse och vad du tillåter att dom får göra i köket. Så ju tidigare man börjar desto mer vana blir det ☺
Såklart! Ju äldre de är desto viktigare att de har med sig kunskapen. De kan till och med få ansvaret att laga maten helt själv någon dag och då vet du att alla näringsdelar finns med när Matpiraten har visat strukturen.
Det finns fem olika spelsätten så att det ska passa er tid för vardagsrutinen. Snabbvarianten är precis som den heter, snabb och tar ca 5 min. Då har ni hela veckan planerad och det är bara att beställa hem eller gå till affären för att handla.
Den variant som heter Finns i sjön kan ta exakt så lång tid ni önskar. Här finns nämligen möjligheten att börja undersöka livsmedlen mer ingående. Vad är det för vitaminer i broccoli t.ex.
När barnen har lärt sig Matpirat metoden som är väldigt enkel kan du med hjälp av den fråga vad barnen fick till lunch i förskola/skolan. Du kommer snabbt märka att det går bocka av alla näringsdelar så vet du att de äter bra även utanför hemmet.
Med Matpiraten så får du grunderna till att förklara vad kroppen behöver för att hålla sig frisk och stark. Låt gärna Matpiraten stå stolt för att det är dessa livsmedel och låt sedan barnen själva välja att äta. Det har visat sig i många undersökningar att vi som föräldrar visar gott föredöme så följer gärna barnen efter när inte tvång eller tjat finns med.
Är du i behov av professionell hjälp så uppmanar vi att ni söker det. Matpiraten har gett dig strukturen för att visa vad ni äter och du kan om du tar hjälp beskriva vad ni har erbjudit och vad barnet har valt att äta. Tillsammans med en kostrådgivare eller dietist kan ni undersöka vad som kan hjälpa eller lugna att barnet får i sig allt med hjälp av kostregistrering.
Då är det här ett roligt sätt att börja och att göra det tillsammans låter alla få vara experter på vad sin egen kropp mår bra av att äta.
När vi först äter mat som får kroppen att må bra så finns det utrymme att äta sött. Suget brukar minska när kroppen är mätt på rätt sätt. Det kan hända att de slutar äta socker men vi ska även vara medvetna om att det söta är gott. Vi dras gärna till det.
De som använt Matpiraten under en tid har känt att det söta inte blir så skön känsla i kroppen och kan börja skilja på hur kroppen mår med för mycket sött eller konstgjorda sötningsmedel. Men det kan ta lite tid och fortsätta att vara nyfikna och ställa frågor som hur kroppen mår efter vad man ätit.

Ingen fara. Vi hjälper dig gärna! Skicka ett mail till  hej@matpiraten.se så återkommer vi så snart vi kan.